Review The Royal Hotel: na deze intense thriller let je nog wat beter op je vriendinnen (2024)

Er zijn maar weinig films die erin slagen de angsten van het vrouw-zijn treffend neer te zetten. Maar de psychologische thriller The Royal Hotel (waarin twee backpackende vriendinnen in een toxische mannenhel belanden) lukt het als geen ander.

Door Loeke de Waal

In deze psychologische thriller zijn de backpackers Hanna (Julia Garner) en Liv (Jessica Henwick) door hun geld heen en nemen ze een baantje aan in een Australische pub in the middle of nowhere - lees: de letterlijke Outback. Daar worden ze echter geconfronteerd met een groep losgeslagen locals en een zware drinkcultuur in een situatie waar ze langzaam maar zeker de controle over verliezen.

Review The Royal Hotel: na deze intense thriller let je nog wat beter op je vriendinnen (1)

#metoo in de prullenbak

Aan #metoo hebben de lokale mijnwerkers die dagelijks naar een afgelegen bar komen om blackout dronken te worden niet zo’n boodschap. Hanna en Liv worden dan ook gewaarschuwd voor de 'mannelijke aandacht' die ze achter de bar zullen moeten verduren, maar dat is in zo’n geval natuurlijk het understatement van de eeuw. Vanaf de eerste avond navigeren ze al een toxische mix van lust en verwachtingen om de avond - en de komende weken - heelhuids door te komen. Een hele heldere en voor iedereen te begrijpen metafoor voor het vrouw zijn: elke situatie moet blijvend worden ingeschat op mogelijke risico’s en gevaren.

Hoewel de druk steeds hoger oploopt, ligt de dreiging in The Royal Hotel niet altijd voor de hand. En ook dat is hoe het in het leven buiten de Outback voor een vrouw kan zijn. Want niet iedere man die je tegenkomt is een dreiging, of zich bewust van de angst die hij je in kan boezemen. De twee verweven vragen die boven de film hangen zijn dan ook: wanneer is het als vrouw écht tijd om te vertrekken en welke culturele conditionering weerhoudt je ervan die keuze met overtuiging te maken?

Je krijgt namelijk misschien subtiel de schuld als een man niet tegen jouw afwijzing kan. Er wordt van je verwacht dat je elk biertje met een lach serveert, anders ben je saai. En ondertussen maken anderen (en andere mannen) het gedrag van de problematische(re) mannen mogelijk door niks te doen. Het wordt in de loop van de film dus duidelijk dat iemand je niet per se eerst hoeft aan te raken, voor je je keuzes, gedrag en houding al verandert om erger te voorkomen.

Review The Royal Hotel: na deze intense thriller let je nog wat beter op je vriendinnen (2)

Onder hoge druk

Naar The Royal Hotel kijken is een gespannen bedoeling. Op het puntje van je stoel met knikkende knieën beschrijft de ervaring niet voldoende. Zien hoe Hanna en Liv elke dag en week opnieuw, veilig en met genoeg geld om door te reizen, proberen door te komen is ongemakkelijk, confronterend en beangstigend. Een angst die beklijft en je - hopelijk - inspireert wat extra om de vrouwen in je omgeving te bekommeren.

Want ook al is het duidelijk dat er iets staat te gebeuren, je kan niet altijd precies in woorden vatten wat er mis is. Of waar je nou precies bang voor bent. Of waar de ander toe in staat zou kunnen zijn. Je voelt aan alles dat het niet goed zit, maar als Hanna haar vriendin Liv probeert te overtuigen te vertrekken voor het te laat is, kan ze de woorden niet vinden om een beroep te doen op haar ratio.

Review The Royal Hotel: na deze intense thriller let je nog wat beter op je vriendinnen (3)

Uit het leven gegrepen

The Royal Hotel is geïnspireerd op het waargebeurde verhaal uit de Finse documentaire Hotel Coolgardie (2016), waarin backpackers Steph en Lina in een soortgelijke situatie zitten in de buurt van de Australische stad Perth. In een interview met Indiewire vertelde schrijver-regisseur Kitty Green (The Assistant) dat ze de film zag als jurylid van een filmfestival en direct dacht dat het een interessant startpunt zou zijn voor een script. “Ik had de Outback nog nooit op die manier gezien, vanuit de vrouwelijke lens.”

Weinig films zijn de afgelopen jaren in staat geweest de dreiging die uitgaat van aandacht van mannen zo voel- en zichtbaar te maken. En over te brengen dat mannen soms gevaarlijker zijn als ze zelf niet weten waar ze toe in staat zijn, wat ze precies van je willen of wat ze daarvoor over hebben.

Omdat je als kijker alleen weet dat The Royal Hotel alle ingrediënten heeft voor het ergste en je met spanning wacht tot het zover is, is het in ieder geval onmogelijk om verveeld te raken. En je weet hoe laat het is als zelfs de mannen met samengeknepen billen de zaal verlaten.

  • The Royal Hotel (2024)
  • Cijfer: 9
  • Psychologische thriller
  • Duur: 1u, 31min
  • Regie: Kitty Green
  • Cast: Julia Garner, Jessica Henwick, Herbert Nordrum, Hugo Weaving, Toby Wallace en meer.
Review The Royal Hotel: na deze intense thriller let je nog wat beter op je vriendinnen (2024)

FAQs

Is de film The Royal Hotel het waard om te kijken? ›

Als je van karakterstudies over mensen, plaatsen, tijd of omstandigheden houdt, dan is dit misschien iets voor jou. Het is geen vrolijke film en ook geen echte horror , wat waarschijnlijk de reden is dat velen teleurgesteld zijn. Indie drama/thriller zou het beter omschrijven.

Is de film Royal Hotel eng? ›

“The Royal Hotel” is een horrorfilm , maar verwacht geen jump-cuts, enge maskers of seriemoordenaars. Het is meer als de horror die een kikker te wachten staat als hij beseft dat hij levend wordt gekookt.

Is het Royal Hotel gebaseerd op Hotel Coolgardie? ›

The Royal Hotel is een Australische psychologische thriller uit 2023, geregisseerd door Kitty Green, die het scenario samen met Oscar Redding schreef. De filmsterren Julia Garner, Jessica Henwick, Toby Wallace en Hugo Weaving. De film is geïnspireerd op de documentaire Hotel Coolgardie uit 2016 van Pete Gleeson .

Wat was het nut van de film The Royal Hotel? ›

The Royal Hotel is een film gebaseerd op een documentaire en is een scherp onderzoek naar vrouwenhaat in de Australische Outback. Het is een parallel met de ervaringen uit het echte leven van vrouwen die als barvrouwen werkten in het Denver City Hotel in Coolgardie, Australië .

Waarom is het Royal Hotel een 18? ›

Ouders moeten weten dat The Royal Hotel een spannende thriller is die zich afspeelt in de Australische outback, vol grof taalgebruik, zwaar drinken, geweld en seksuele bedreigingen .

Wie is Jules in het Royal Hotel? ›

The Royal Hotel (2023) - Alex Malone als Jules - IMDb.

Hoe gewelddadig is het Royal Hotel? ›

Zwaar drinken is een thema van de film. Dit werk bevat flitsende beelden die kijkers die vatbaar zijn voor lichtgevoelige epilepsie kunnen beïnvloeden. Af en toe matig geweld omvat harde klappen.

Waarom heeft de film The Royal Hotel een R-classificatie? ›

Beoordeeld als R vanwege het taalgebruik en de seksuele inhoud/naaktheid .

Op welk netwerk is het Royal Hotel aangesloten? ›

Bekijk The Royal Hotel met een abonnement op Hulu, huur op Fandango at Home, Prime Video, Apple TV of koop op Fandango at Home, Prime Video, Apple TV.

Wat is het lelijkste hotel ter wereld? ›

Wat doe je als je het slechtste hotel ter wereld bent? Dan wil je laten zien dat je eigenlijk helemaal niet zo slecht bent toch? Het Hans Brinker Budget Hotel (Kerkstraat 136 in Amsterdam) heeft de naam het 'slechtste hotel ter wereld' te zijn.

Wat is het meest luxe hotel ter wereld? ›

Bekend om zijn emblematische hotels, heeft Atlantis het meest luxueuze resort ter wereld gelanceerd. Het megaproject van $ 1,4 miljard, genaamd Atlantis The Royal, bevindt zich op de Palmeilanden en werd in februari 2023 groots geopend.

Wat is het engste hotel ter wereld? ›

The Stanley hotel, Colorado

The Stanley hotel werd gebouwd in 1909 en is bekend vanwege de rol dat het speelt in de film “The Shining”, van Stephen King. Maar het wordt ook gezien als één van de meest angstaanjagende spookhuizen van Amerika en schijnt vol te zitten met geesten.

Is Royal Hotel het bekijken waard? ›

'...hoe somber en afstotelijk het gebouw zelf ook is, The Royal Hotel is niemands favoriete film , maar het doet wat The Assistant doet, door een vrouwelijk perspectief te kristalliseren dat te vaak het startpunt is geweest voor een verhaal over mannelijk heldendom of wraak...

Is Matty een slechterik in het Royal Hotel? ›

Matty is een antagonist in de film The Royal Hotel uit 2023. Hij is, net als veel mannen in het dorp waar de film zich afspeelt, een seksuele roofdier die Hanna en Liv lastigvalt terwijl ze in een bar werken om hun reisschulden af ​​te betalen.

Waar kan ik The Royal Hotel met Julia Garner kijken? ›

The Royal Hotel, een thriller met Jessica Henwick, Julia Garner en Hugo Weaving in de hoofdrollen, is nu beschikbaar om te streamen. Bekijk het op Hulu, Disney Plus, Fandango at Home, Prime Video of Apple TV op je Roku-apparaat.

Is Gran Hotel nog te zien op Netflix? ›

Gran Hotel streamen of downloaden

Gran Hotel is op dit moment niet te streamen, huren, kopen of downloaden via streamingdiensten in Nederland, maar je kunt de serie wel kopen op dvd of blu-ray!

Waar kan ik The Royal Hotel in het Verenigd Koninkrijk kijken? ›

Bekijk The Royal Hotel | Prime Video .

Top Articles
No car, no problem: Inside John Butler's first month as Nebraska football's DBs coach
Learn about the C flat Half whole diminished chord - Learn music theory with Sonid
Ron Martin Realty Cam
Metra Union Pacific West Schedule
Shoe Game Lit Svg
PRISMA Technik 7-10 Baden-Württemberg
877-668-5260 | 18776685260 - Robocaller Warning!
Directions To 401 East Chestnut Street Louisville Kentucky
Self-guided tour (for students) – Teaching & Learning Support
WK Kellogg Co (KLG) Dividends
Dark Souls 2 Soft Cap
Geometry Escape Challenge A Answer Key
Pollen Count Central Islip
Cincinnati Bearcats roll to 66-13 win over Eastern Kentucky in season-opener
Miami Valley Hospital Central Scheduling
How Many Slices Are In A Large Pizza? | Number Of Pizzas To Order For Your Next Party
Spartanburg County Detention Facility - Annex I
The Exorcist: Believer (2023) Showtimes
Inter-Tech IM-2 Expander/SAMA IM01 Pro
Wausau Obits Legacy
Nevermore: What Doesn't Kill
Why Does Lawrence Jones Have Ptsd
Catherine Christiane Cruz
Graphic Look Inside Jeffrey Dahmer
Raz-Plus Literacy Essentials for PreK-6
Melendez Imports Menu
Sussyclassroom
Tips and Walkthrough: Candy Crush Level 9795
Sister Souljah Net Worth
Why Are Fuel Leaks A Problem Aceable
Helpers Needed At Once Bug Fables
Jailfunds Send Message
Cvs Sport Physicals
Meowiarty Puzzle
031515 828
What Time Does Walmart Auto Center Open
Wednesday Morning Gifs
Movies123.Pick
#1 | Rottweiler Puppies For Sale In New York | Uptown
More News, Rumors and Opinions Tuesday PM 7-9-2024 — Dinar Recaps
Pekin Soccer Tournament
Is Ameriprise A Pyramid Scheme
Garland County Mugshots Today
Perc H965I With Rear Load Bracket
Sandra Sancc
Lorton Transfer Station
Human Resources / Payroll Information
Jackerman Mothers Warmth Part 3
sin city jili
211475039
Leslie's Pool Supply Redding California
Qvc Com Blogs
Latest Posts
Article information

Author: Rob Wisoky

Last Updated:

Views: 5441

Rating: 4.8 / 5 (68 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Rob Wisoky

Birthday: 1994-09-30

Address: 5789 Michel Vista, West Domenic, OR 80464-9452

Phone: +97313824072371

Job: Education Orchestrator

Hobby: Lockpicking, Crocheting, Baton twirling, Video gaming, Jogging, Whittling, Model building

Introduction: My name is Rob Wisoky, I am a smiling, helpful, encouraging, zealous, energetic, faithful, fantastic person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.